Barnhemmet som vi adopterade genom heter Fundacion Los Pisingos, som betyder "ankungarna". Los Pisingos är det äldsta privata barnhemmet i Santa Fe´de

Bogota´, det startades 1968 av Rosa de Escobar och Nora de Marulanda.

Båda mycket energiska och passionerade välbärgade damer som fortfarande i dag leder över allt arbete både med barnhemmet och mödrahemmet som hör till Stiftelsen.

Los Pisingos ligger i utkanten av Bogota´s norra del. Det är ett mycket fint och välorganiserat barnhem med stor trädgård och lekplats för de äldre barnen. Det finns också en egen sjukhusavdelning med läkare och sköterskor inrymt i byggnaden.

När dom matchat barn med blivande föräldrar på Los Pisingos och Adoptionscentrum ringer och kommer med ett "barnförslag", brukar det gå ganska snabbt att få resklart. Det var en Onsdag som AC ringde och berättade att vi blivit utvalda som föräldrar till Oskar,

och fredag veckan därpå hade vi fått resklart och började vårt livs resa till Colombia och vår son.

Sitt barn får man sedan hämta hos någon av barnhemsföreståndarinnorna, Rosa eller Nora, i deras privata hem för ett "mysigare" första möte. Därefter får man ha hand om sitt barn ända tills adoptionen gått igenom i domstolen, och man får åka hem!

Ett par veckor efter att man fått sitt barn, blir man inbjuden till Los Pisingos där man träffar Rosa eller Nora och får ställa de frågor man vill, och de svarar så gott de kan. Sedan får man gå en rundtur och titta överallt, mycket trevligt ! Till slut satte vi en nål i Skellefteå på Sverigekartan för att visa var ännu en liten "ankunge" landat.

"Normal" vistelsetid i Colombia är 4-6 veckor, men kan sträcka sig upp till 12 veckor. Vi kom dit i slutet av November och åkte hem till Sverige i slutet av Januari. ( Domstolarna håller stängt över Jul och Nyår så ingen kan jobba med ditt ärende. )

När man kommit hem skriver man "rapport" om barnet till barnhemmet i tre års tid. Los Pisingos är det enda barnhemmet som skriver svar tillbaka, det är verkligen jätteroligt att få brev från dom ! Vi brevväxlar fortfarande efter sex år.

 

PS. ( Vi är medlemmar i föreningen "Los Pisingos Vänner" i Sverige, det vore intressant att få reda på hur många "Pisinguitos" som bor i Skellefteå kommun och/ eller i Västerbotten) DS.

© copyright Mikael Stenlund